Vann er livsviktig

Den beste måten å opprettholde væskebalansen i kroppen er å drikke nok vann. En voksen person trenger i gjennomsnitt 2,5 liter væske hver dag.

Fordelene ved å drikke vann:

– VANN er den sunneste tørstedrikken
– VANN er helt kalorifritt
– VANN er viktig for mange av kroppens egne prosesser
– VANN øker konsentrasjonen og bedrer yteevnen, mister kroppen 1% vann, minsker prestasjonsevnen din med 10%
– VANN kan motvirke trøtthet og hodepine
– VANN er også nødvendig for hudens fuktighetsbalanse. Drikker du nok vann, ser huden yngre ut

Kroppen trenger vann

Kroppen behøver vann for å oppta næringsstoffer og for å transportere dem fram til de cellene som trenger det. Vann må også til for å hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer gjennom avføring, urin, svette og damp ved utånding.

Det er ekstra viktig å drikke mye vann hvis du holder på med en utrensingskur fordi kroppen da vil skille ut større mengder avfallsstoffer enn ellers. Disse avfallsstoffene bør helst komme ut av kroppen din så fort som mulig – så unngår du å få bivirkninger av kuren (vondt i hodet etc.). 

Vann vedlikeholder, reparerer og fornyer cellene i kroppen din, samtidig som det øker forbrenningen og demper sultfølelsen.

Hvis kroppen får for lite vann, forsvarer den seg ved å beholde vannet i de viktigste organene. Resultatet kan bli hovne hender og føtter. Har du problemer med vann i kroppen, kan det også være at du spiser for mye salt, for salt binder vannet i kroppen. Da trenger du enda mer vann for å fortynne saltet.

Drikker du vanndrivende væsker som kaffe, svart te og alkohol, er det også viktig at du husker på å drikke tilsvarende mer vann for å veie opp væsketapet.

Når væskebalansen i kroppen ikke er riktig, vil du ofte merke det i form av uttørringssymptomer som hodepine, konsentrasjonsvansker, svimmelhet og noen ganger også kvalme. Ved høy lufttemperatur, hard trening eller når du har feber, trenger du enda mer drikke enn ellers fordi du svetter mer. Dette er kroppens måte å få ut overskuddsvarmen på.

Sørg for å ha en vannflaske lett tilgjengelig – da vil du stadig bli minnet om at du må drikke vann.

Synes du at det er kjedelig å drikke vann?

Tilsett en sitronskive eller bare noen dråper med sitronsaft i vannet. Dette kan også være gunstig for syre-/basebalansen i kroppen. 

Hvordan kan du vite om du får i deg nok vann?

Det enkleste er faktisk å sjekke fargen på urinen. Om morgenen er den konsentrert og mørk, mens den om dagen bør være lys og gjennomsiktig. Da har du drukket tilstrekkelig.

Drikk gjerne et ekstra glass vann etter at du har lest denne artikkelen – kroppen din vil takke deg for det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *